Frozen shoulder (stijve schouder), hoe loos je het op?

Frozen shoulder (stijve schouder), hoe loos je het op?

Een frozen shoulder(capsulitis adhaesiva) is letterlijk een stijve schouder. Bij een frozen shoulder heeft de schouder (het zogenaamde glenohumeraal gewricht) beperkte bewegingsmogelijkheden door een verminderde elasticiteit van het gewrichtskapsel. De schouder is pijnlijk en stijf doordat het gewrichts-kapsel verdikt en soms ontstoken is. Een frozen shoulder komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 65 jaar.

Symptomen van een frozen shoulder

Een frozen shoulder is te herkennen aan specifieke verschijnselen en symptomen zoals:

  • een pijnlijke schouder. Met name drukkende pijn;
  • stijfheid (de schouder lijkt bevroren) en beperkte bewegingsvrijheid van de schouder. Vooral strekken is lastig;
  • kenmerkend bij een stijve schouder: problemen om je arm boven het hoofd te tillen, voor het lichaam langs te grijpen of je arm achter de rug te bewegen.

Dat een frozen shoulder zoveel pijn kan doen, komt vanwege het feit dat het gewrichtskapsel in de schouder niet kan uitzetten of inkrimpen. Wanneer het kapsel in het schoudergewricht dus gezwollen is, geeft dat zoveel druk dat pijn onvermijdelijk is.

Oorzaak van een frozen shoulder

Een frozen shoulder kan door verschillende oorzaken ontstaan. Het kan langzaam ontstaan door langdurige overbelasting door bijvoorbeeld sport of andere terugkerende handelingen met het schoudergewricht.
Echter, een val of juist lang stilzitten na bijvoorbeeld een botbreuk kan ook leiden tot ontstekingen in het schoudergewricht.

Hoelang duurt een frozen shoulder?

De klachten van een frozen shoulder kunnen gelukkig ook weer over gaan. Heb je een frozen shoulder, dan kun je uitgaan van een beloop van zeker wel anderhalf jaar. Een frozen shoulder wordt gekenmerkt door 3 fases:

  1. ‘verstijvende’ fase: deze eerste fase duurt 2 tot 9 maanden en gaat vooral gepaard met een toename van pijn en afname van beweeglijkheid;
  2. ´frozen´of ´bevroren´ fase. Meer stijfheid en minder pijn in de tweede fase (intermediaire fase). Duurt 4 tot 12 maanden;
  3. ‘ontdooiende´ fase. Dit is de herstelfase waarin de beweeglijkheid van de schouder herstelt. Duurt 5-24 maanden.

Hoe wordt een frozen shoulder doorgaans behandeld?

Veel artsen schrijven pijnstillers voor en geven de patiënt oefeningen mee om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren. Volgens aanhangers van de triggerpoint therapie is dit geen goede oplossing. Pijnstillers lossen namelijk het probleem niet op; ze zorgen er alleen voor dat je de pijn minder goed voelt. Dat kan volgens hen juist gevaarlijk zijn, omdat mensen dan al snel hun bezigheden oppakken en het probleem juist verergeren. Ook oefeningen kunnen de triggerpoints verergeren. Triggerpoint ontstaan niet zomaar, ze geven het signaal dat de spieren overbelast zijn. Ze dienen dus als een natuurlijk beschermingsmechanisme om nog meer overbelasting te voorkomen.

Wat kan triggerpoint massage betekenen?

Triggerpoint massage heeft tot doel om de ware oorzaak van de frozen shoulder aan te pakken. Een triggerpoint massagetherapeut is erin geoefend om triggerpoints op te sporen en zogezegd te ‘deactiveren’. Dit betekent dat de therapeut met speciale massagetechnieken de spiercontracties gaat verhelpen. Vaak zijn er meerdere sessies nodig om het probleem effectief te verhelpen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.