Wat kan je tegen schouderpijn doen?

Wat kan je tegen schouderpijn doen?

Wordt u regelmatig wakker met een stijve nek of schouderpijn? Zijn uw schouderklachten ‘s ochtends erger dan ‘s avonds? Het kan zijn dat uw slaaphouding deze klachten veroorzaakt, wanneer u bijvoorbeeld veel op uw buik slaapt kunnen dergelijke klachten ontstaan. Langdurig in een verkeerde houding slapen kan de wervelkolom flink beschadigen waardoor uw klachten heviger worden. Wilt u dat uw slaap niet meer verstoord wordt?

Veelvoorkomende klachten

Als u last heeft van uw schouder, merkt u dat niet alleen overdag maar ook als u in bed ligt. Schouderklachten kunnen juist opspelen tijdens uw nachtrust. De veelvoorkomende klachten zijn: KANS, beknelling en de frozen shoulder. Maar hoe zit de schouder eigenlijk in elkaar?

De schouder

Het schoudergewricht bestaat uit de bovenarm en het schouderblad. De bovenarm, voorzien van een ronde afgevlakte bol, beweegt moeiteloos in alle richtingen. Hij bevindt zich in de kom van het schouderblad. Uw bovenarm, sleutelbeen en het schouderblad vormen de schoudergordel. Samen met wat kraakbeen zorgen deze elementen ervoor dat u uw schouder en arm kunt bewegen.

KANS

Een van de veelvoorkomende klachten is KANS. De afkorting staat voor Klachten aan de Arm, Nek of Schouder. Het is de nieuwe benaming voor RSI (Repetitive Strain Injury) waar u ongetwijfeld weleens van heeft gehoord.

De klachten zijn vaak een gevolg van overbelasting van het schoudergewricht. Denk aan het uitvoeren van dezelfde beweging, keer op keer en voor langere periodes. Dit kan gebeuren tijdens het sporten. Maar ook stress, verkeerd zitten of een verkeerde lighouding kan zeurende pijn tot gevolg hebben. Gelukkig zijn er oefeningen en therapie beschikbaar, maar de kwalen zijn vaak hardnekkig en soms terugkerend. Afwisseling in werkzaamheden, rust en ontspanning zijn erg belangrijk om het ongemak te verminderen.

Beknelling 

Ook beknelling kan schouderklachten veroorzaken. De schouder is voorzien van vele vaten en zenuwen, de zogenaamde vaatzenuwbundel. Die kan bekneld raken en heeft bijvoorbeeld tintelende armen of handen, een pijnlijke nek of zelfs een zwelling tot gevolg.

Afhankelijk van de ernst van de klachten kan het ook gaan om het schoudergordelsyndroom. De oorzaken zijn deels vergelijkbaar met KANS/RSI. Dus een slechte zithouding, slaaphouding of bijvoorbeeld verkeerd sporten kan leiden tot beknelling van de vaatzenuwbundel in het schoudergebied.

Frozen shoulder

Tot slot behoort de frozen shoulder tot een van de meest voorkomende schouderklachten. Als u last heeft van een stijve schouder is het lastig en pijnlijk om uw armen langs het lichaam boven uw hoofd te tillen of uw armen achter uw rug te bewegen. De beperkte bewegingsvrijheid is een vroeg symptoom van de aandoening. Daarna gaat het van kwaad tot erger.

De klachten houden meestal een jaar à anderhalf jaar aan. De achterliggende oorzaak is niet of nauwelijks te achterhalen, alhoewel wel wordt gedacht dat het te maken heeft met een vorm van gewrichtsontsteking. Ook bij een frozen shoulder is het raadzaam contact op te nemen met een specialist. Zo kan een fysiotherapeut u mogelijk helpen van uw klachten af te komen.

Invloed op slapen

Als u schouderklachten heeft, is slapen erg vervelend. Misschien ziet u er zelfs tegenop om naar bed te gaan. Het lukt niet om op uw pijnlijke schouder te liggen en juist tijdens uw nachtrust zijn de klachten meer aanwezig. Het kan wellicht helpen om overdag uw schouders veel te bewegen, maar ook een goed matras is belangrijk. Zo geeft een te hard matras veel tegendruk. Dat is heel vervelend als u pijn heeft in uw schouder(s).

Heb je nog geen oplossing gevonden?

Daarom is er Medical Massages. Wij passen onze behandelingen aan je klachten zodat je het meest efficiënte resultaat krijgt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.