Hoe kom je van je bil pijn af?

Hoe kom je van je bil pijn af?

Klachten van de bilstreek komen in toenemende mate voor. Het kunnen hardnekkige klachten zijn die je flink kunnen beperken in het dagelijkse functioneren of tijdens het sporten. Hoe ga je om met bil pijn en hoe vind je de passende behandeling? Lees dan gauw verder.

Wat zijn bilklachten?

Bilklachten kunnen zich onder andere voordoen bij lang zitten, tuinieren, traplopen en sportactiviteiten. Vaak komt de bil pijn voor aan de buitenachterzijde van de bilstreek of diep middenin de bilstreek. Ook pijn aan buitenzijde van de heup heeft vaak een oorsprong in de bilstreek. De bilklachten gaan in veel gevallen gepaard met uitstraling naar de rug of naar het been. De klachten kunnen soms verdacht veel lijken op een ischias, een slijmbeursontsteking van de heup of wekken de indruk dat sprake is van een hernia.

Wat zijn mogelijke oorzaken?

In de meeste gevallen wordt de bil pijn veroorzaakt door een te hoge spanning van de bilspieren en heupspieren. De gespannen spieren kunnen spierknopen (triggerpoints) bevatten die uitstraling naar de rug of helemaal tot in het onderbeen geven. In enkele gevallen kan er ook een structuurafwijking zijn van bijvoorbeeld het heupgewricht of de lage rug. Om een goede oplossing te vinden voor de bilklachten is het vooral van belang om de oorzaken goed in kaart te brengen. Mogelijke oorzaken van hoge spierspanning in de bilstreek zijn onder andere eenzijdige houding, zoals veel zitten in het dagelijkse leven, en overbelasting in het bewegen. De overbelasting in het bewegen kan in de hand gewerkt worden door stoornissen in de bewegingsketen. Zo kan een verminderde bewegelijkheid van de heup, de onderrug en zelfs van de enkel grote invloed hebben op het ontstaan en in stand houden van bil pijn. Tevens wordt in de meeste gevallen een afwijkende bewegingcoördinatie geconstateerd bij mensen met bilklachten.

Behandeling bilklachten

Voor het verhelpen van de bilklachten is het allereerst van belang om de belemmeringen voor herstel weg te nemen. Dus als je bijvoorbeeld veel zit en daarbij klachten ervaart, is het zaak de achtereenvolgende zittijd te verminderen. Ten tweede is het van belang om onderliggende bewegingsstoornissen op te sporen en te corrigeren. Ten derde kan het laten ontspannen van de gespannen heup- en bilspieren op korte termijn verlichting van de bil pijn geven. Je kunt de spieren laten ontspannen door rekoefeningen of massages. Ook dry needling blijkt vaak effectief in het neutraliseren van verhoogde spierspanning en is een goede ondersteuning van oefentherapie. Door oefeningen op maat kun je uiteindelijk relatief snel weer tot klachtenvrij functioneren komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.