Cryolipolyse – hoe werkt het?
Cryolipolyse, ook bekend als coolsculpting, is een behandelingsmethode die helpt om overtollige vetcellen onder de huid kwijt te raken.
Deze techniek om vet te bevriezen is relatief nieuw en verschilt met cavitatie, een behandelingsmethode waarbij vetzuren met behulp van laagfrequente geluidsgolven uit het lichaam worden verwijderd.
De techniek van vet bevriezen is gebaseerd op het feit dat vetcellen gevoeliger zijn voor schade door koude temperaturen dan andere cellen, zoals huidcellen.
De koude temperatuur bevriest en vernietigd de vetcellen. Het letsel, ontstaan door de koude temperatuur, zorgt voor een ontstekingsreactie door het lichaam. Dit resulteert in de dood van de vetcellen.
Macrofagen, een soort witte bloedcellen, worden naar het letselgebied gezonden om de dode vetcellen en de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Deze behandelmethode is per toeval ontdekt en recentelijk ontwikkeld door twee wetenschappers van de Amerikaanse Harvard Universiteit. Hun techniek was gebaseerd op kinderen die ijslolly’s eten. Nee, dit is geen grap!
Ze merkten op dat kinderen die regelmatig ijslolly’s aten, vaker kleine kuiltjes in hun wangen hadden. Dit kwam doordat frequente blootstelling aan kou de vetcellen in hun wangen had verwijderd.
Dit gecontroleerd afkoelen en bevriezen van vetcellen werd de basis voor een nieuwe afslankmethode.
Eind 2010 werd deze behandelmethode van gecontroleerd koelen en bevriezen van vetcellen goedgekeurd in de Europese Unie. Inmiddels zijn miljoenen behandelingen uitgevoerd in meer dan 80 landen.
Genoeg achtergrond over coolsculpting. Laten we nu eens kijken hoe dat vet bevriezen met cryolipolyse precies werkt.
Hoe werkt Cryolipolyse?
In tegenstelling tot liposuctie is cryolipolyse een niet-invasieve behandelingsmethode voor gewichtsverlies. Dat wil zeggen dat dat er geen chirurgische instrumenten het lichaam binnendringen en dat er ook niet in de huid hoeft te worden gesneden.
Je hebt dus geen verdoving nodig en er zullen dus ook geen zichtbare littekens door de ingreep ontstaan.
Er wordt beweerd dat een persoon na één behandeling sessie ongeveer 25% ongewenst lichaamsvet kan verliezen.
Bij de procedure wordt eerst het betrokken gebied gemarkeerd en vervolgens speciale gel aangebracht om de huid te beschermen.
Vervolgens wordt speciale apparatuur aangebracht om het deel van je lichaam af te koelen tot een temperatuur van -4° C.
De procedure bevriest en doodt vetcellen in het deel van het lichaam dat wordt behandeld.
Deze behandeling duurt meestal een uur, waarbij de onderhuidse vetcellen bevriezen zonder de omliggende huidcellen te beïnvloeden.
Waar liposuctie in de buikstreek pijn kan veroorzaken, is dit bij coolsculpting niet het geval. In plaats daarvan voel je de koude apparatuur over het behandelingsgebied glijden. Dit kan een ongemakkelijk gevoel opleveren, maar het zou geen pijn moeten doen.
Als gevolg hiervan worden de vetcellen kapot gemaakt en afgebroken. Binnen enkele weken zouden de dode vetcellen op natuurlijke wijze het lichaam moeten verlaten.
Nadat het gebied is behandeld, wordt de apparatuur verwijderd. Het gebied kan 2 tot 3 minuten worden gemasseerd om te helpen bij de afbraak van de vetcellen.
Je hoeft je in principe niet voor te bereiden op de behandeling. Eten en drinken vóór de behandeling is geen probleem. Wel wordt aangeraden om loszittende kleding te dragen om de procedure te vergemakkelijken.
De meeste mensen beginnen de effecten van de behandeling binnen enkele weken op te merken. Maar in sommige gevallen kan het langer dan 1 maand duren voordat de resultaten zichtbaar zijn. Om het afslankproces te versnellen wordt aangeraden om veel water te drinken en te blijven sporten.
Aanbevolen wordt om na de eerste behandeling sessie minimaal 6-8 weken te wachten met de volgende sessie. Dit komt omdat het enige tijd duurt voordat beschadigde vetcellen uit het lichaam worden verwijderd.
Hoeveel cryolipolyse behandelingen je moet ondergaan is afhankelijk van de hoeveelheid vet die je met je meedraagt en wat je hoopt te bereiken.
Is cryolipolyse gevaarlijk?
Cryolipolyse of coolsculpting wordt beschouwd als een veilige manier om lokaal lichaamsvet door bevriezing te verwijderen.
Cryolipolyse kan echter verschillende bijwerkingen veroorzaken en wordt niet voor iedereen aanbevolen.
Cryolipolyse mag niet worden uitgevoerd bij mensen met obesitas of ernstig overgewicht. Ook mag het niet worden uitgevoerd op delen van de huid die ernstige spataderen of een vorm van huidletsel hebben.
Dan kun je denken aan doorligwonden, vochtletsel, smetten en skin tears (traumatische lapwond).
Mensen die overgevoelig zijn voor kou (koude-intolerantie) wordt ook afgeraden om een behandeloing met cryiolipolyse of coolsculpting te doen.
Hieronder de lijst met potentiële bijwerkingen van coolsculpting:
- Lichte zwellingen
- Tintelend gevoel
- Rode huid
- Jeuk
- Spierkrampen
- Gevoeligheid van de huid
- Blauwe plekken
- Duizeligheid
Een veelvoorkomende bijwerking van coolsculpting is een stekend gevoel of pijn op de behandelplek. Dit gevoel kan ontstaan na de behandeling en kan tot 2 weken aanhouden. Vermoedelijk is de koude temperatuur waaraan de huid en het lichaamsweefsel wordt blootgesteld er de oorzaak van.
Tot slot
Coolsculpting is voor de meeste mensen een veilige behandeling voor het verminderen van overtollige vetcellen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat deze methode werkt. Vetcellen die zijn bevroren en afgebroken keren nooit meer terug.
Er komen geen incisies aan te pas omdat de cryolipolyse / coolsculpting behandelmethode non-invasief is. Er is dus ook geen rust- of herstelperiode noodzakelijk.
Wel moet 8 weken worden gewacht voordat een volgende behandeling mag worden uitgevoerd. Het resultaat van cryolipolyse kan al na enkele weken zichtbaar worden.
Related Posts